Doi ani a respirat printr-o canulă
Lumea lui Sofi nu a fost de la bun început așa. Cel puțin astfel susține mama, care își amintește că la 9 luni i-a pronunțat numele pentru prima dată. “A spus mama și tata. După operația din Germania însă, Sofi nu mai era la fel. Nu mai era același copil”, spune Ionela Popa, mama Sofiei. Familia a ajuns în Germania din cauză că Sofia s-a născut cu o malformație la inimă. După operație, îngerul blond cu ochi de cărbune a fost intubat o perioadă foarte lungă. “Așa a făcut o stenoză laringiană”, explică mama. Întorși din Germania, părinții au luat drumul spitalelor din București pentru a rezolva problema la ORL a fetei. Medicii i-au făcut o traheostomă care nu s-a închis nici până acum pentru că, timp de doi ani, fetița a respirat doar cu ajutorul unei canule.
După operația pe cord, nu a mai spus “mamă”
Dincolo de calvarul saloanelor de spital și al sălilor de operații, mama a simțit că există și altceva în neregulă cu Sofia. De altfel, prima data i-a atras atenția medicul cardiolog care i-a spus că nu are nicio legătură cu boala de la inimă. Sofia a stat prima data în fund, fără sprijin, abia la 10 luni iar de mers, a mers fără ajutor la un an și 11 luni, când alți copiii de vârsta ei merg pe tricicletă. “Mulți din jurul Sofiei credeau că nu poate comunica, că nu se poate exprima, pentru că avea acea canulă la gât. Eu știam, simțeam că nu este așa. Știam pentru că atunci când o strigam nu reacționa deloc, când îi vorbeam, nu înțelegea ce-i spun. Chiar dacă n-ar fi comunicat verbal, pentru că era acea problemă la gât, nu comunica nici nonverbal. Mă așteptam să urmeze acest diagnostic, pentru că citisem pe internet despre semene și comportamente ale persoanelor diagnosticate cu autism. Deci nu a fost un șoc”, mărturisește resemnată mama Sofiei.
Traumele au agravat TSA
Ionela Popa crede că toate traumele prin care a trecut Sofi au contribuit la agravarea TSA, fapt confirmat de mai mulți psihiatri și psihologi la care a fost. „Gândiți-vă că a fost sub anestezie de foarte, foarte multe ori pentru vârsta ei. Doar la gât, a avut peste șapte operații și de fiecare dată a trebuit anesteziată”, spune mama Sofiei. La “Surâsul Albastru” a ajuns în octombrie, anul trecut, la recomandarea unui medic psihiatru, care i-a indicat terapia iar acum face cinci ore pe săptămână. Nu sunt suficiente însă pentru progresul fetiței dar atât pot părinții. „Financiar, ne descurcăm foarte greu pentru că stăm și cu chirie. Știm că trebuie mai multă terapie, mai ales pentru că am vrea ca din toamnă Sofi să meargă la grădi, dar momentan nu ne permitem”, subliniază mama fetiței. Situația se va complica pentru familie, mai ales că urmează ca Sofi să aibă un frățior sau o surioară, dar părinții sunt încrezători că vor face față provocărilor.
Hai să o ajutăm pe Sofia să meargă la grădi
Dacă vrei să readuci zâmbetul pe chipul Sofiei, dacă vrei ca ea să poată merge la grădi, să se poată juca cu ceilalți copii, completează aici formularul 230 și redirecționează 3,5% din impozitul pe venit. Și tu poți fi eroul Sofiei din povești!
Dacă doriți să contribuiți, cu orice sumă, puteți dona:
Beneficiar: Asociația Surâsul Albastru
Descriere: Popa Sofia
Cont: RO26BRDE240SV57467092400 deschis la BRD
Vă mulțumesc din suflet!
Semnat,
un copil cu autism