Știai că…
Peste 90% dintre copii bolnavi de autism prezinta simptome gastro-intestinale grave, cum ar fi: diaree, constipatie, reflux gastro-esofagian, meteorism, colici, gaze, etc. Ca sa intelegem legatura dintre sistemul digestiv si autism trebuie sa cautam cauza simptomelor in afara creierului in echilibrul micribiomului intestinal. Microbiomul intestinal reprezinta totalitatea micro-organismelor prezente la nivel intestinal impreuna cu genele lor: bacterii, virusi, fungi, protozoare. Avem mai multi microbi in intestin decat toate celulele umane la un loc. Acest raport este de 10/1- microbi/celule umane, de unde rezulta ca genomul uman este direct influentat de genomul microbiomului. Microbiomul intestinal are rol in mentinerea homeostaziei, in dezvoltare sistemului imunitar, in dezvoltarea comportamentelor, in procesul de detoxifiere etc.
In anul 2015 revista „Science Diet” prezinta un articol in care se arata ca copilul nou nascut preia flora intestinala de pe canalul uterin al mamei(ex.candida). De asemenea, el variaza in functie de : alimentatie, tratamente medicamentoase, boli, vaccinuri, mediu. Universitatea Virginia din USA publica un articol in care arata ca intestinele se conecteza direct cu creierul, prin vasele limfatice. Bacteriile comunica cu sistemul imunitar si cu emotiile prin nervul vag. Bacteriile probiotice transmit semnale creierului si schimba conectivitatea acestuia permitand persoanei un raspuns pozitiv la stres. In anul 2014 un studiu al Universiitatii Harvard – USA arata cum dieta influenteaza direct flora intestinala bacteriana intr-o singura zi. Dr. Paolo Lionetti precizeaza ca dieta schimba dramatic functiile sistemului imunitar. Dieta bogata in carbohidrati complexi (Dieta Vest) determin aparitia unor specii bacteriene asociate cu inflamatii, obezitate, alergii. De observat este ca bacteria urmeaza intotdeauna dieta si nu invers! Ingestia de carbohidrati complecsi produc fermentatii intestinale si determina inmultirea in exces a diferitelor bacterii, drojdii, fungi. Aceste micro-organisme elimina toxine care impiedica absorbtia nutrientilor, declanseaza inflamatia si streseaza sistemul imunitar. Apare fenomenul de intestine permeabile, prin ruperea legaturilor intra-celulare la nivelul mucoasei intestinale, ceea ce determina ca diverse particole alimentare nedigerate, toxine, bacterii sa ajunga in sange, limfa si se se raspandeasca in tot organismul.
Și totuși…
La nivelul intestinului se produce o dizbioza intestinala, un dezechilibru intre speciile bacteriene protectoare si speciile bacteriene patogene. Aceste specii bacteriene patogene elibereaza compusi toxici pentru organism, iar intestinul, in prima faza, raspunde cu o secretie de mucus in exces. Organismul va intra intr-un cerc vicios, poftind acesti carbohidrati complexi (paine, dulciuri rafinate, lactate etc.) care vor hrani procesele inflamatorii de fermentatie la nivel intestinal. Aceste alimente sunt cele mai prezente in preferintele alimentare ale copiilor cu autism. S-a constatat prin teste ADN – Nutritie Genetica ca in randul copiilor cu autism cca. 70% sunt intoleranti la gluten, lactoza, histamina. Organismul neputand metaboliza acesti nutrienti produce la nivelul intestinului un proces inflamator cronic, care sparge bariera intestinala, iar prin intermediul sangelui si al limfei va produce inflamatie la nivel cerebral.
Dieta carbohidratilor specifici fara gluten si lactoza se bazeaza pe studiile dr. Haas-USA, care a tratat cu succes cazuri de boala Crohn, sindrom de colon iritabil, autism, dementa, Alzheimer. Aceasta dieta elimina sursele de alimentare a proceselor inflamatorii si a bacteriilor patogene. Aceasta dieta este insotita de tratamente cu Nutriceutice, care au rol anti-bacterian, anti-fungic, de eliminare a metalelor grele, de restabilire a microbiomului intestinal, restabilirea legaturilor neuronale.
Acest program de Fito-Nutritie-Genetica duce la:
- vindecarea intestinului permeabil, prin refacerea florei intestinale;
- eliminarea bacteriilor nocive din intestin, sange, limfa;
- elinimarea substantelor neuro-toxice
- imbunatatirea imunitatii;
- reducerea inflamatiei de la nivel cerebral;
- schimbari pozitive in stabilitatea emotionala, socializare, comunicare;
Concluzia acestor cercetari este ca problemele comportamentale au de cele mai multe ori, cauza in intestine. Microbiomul intestinal ne poate deopotriva tine in stare de sanatate, iar alterarea acestuia duce la boli grave.
Asociația Surâsul Albastru Iași vine în întâmpinarea persoanelor cu tulburări de spectru autist și al familiilor acestora cu un program de Fito-Nutriție-Genetică:
—Cursuri de instruire în Fito-Nutriție specifică în autism—
Pune la dispozitie urmatoarele teste:
- Testul de Nutritie Genetica. Prin care se pot identifica predispozitiile patologice alimentare, inflamatiile, intolerantele, necesarul genetic de vitamine si minerale
- Testul Mycotoxin. Identifica fungi precum: candida, aflatoxine, aspergilius etc.
- Testul pentru metale grele. Identifica prezenta urmatoarelor metale grele: Al, Zn, Mn, Me, Cu, Co, Pb.
- Testul pentru acizi organici. Identifica stresul oxidativ, functia de detoxifiere, calitatea neuro-transmitatorilor etc.
- Protocol de Tratamente cu nutriceutice specifice: anti-micotice; chelatare a metalelor grele; detoxifiere; reglarea microbiomului intestinal; stimularea neuro-transmitatirilor cerebrali. Aceste protocoale de teste si tratamente sunt facute in colaborare cu: dr. William Show – USA, dr. Nicola Antonucci – Italia, dr. Reinwald – Germania, dr. Stewart – USA.
Informatii suplimentare, Programari, Consultatii
- TEL : 0741 226 229
Lect. Cruceanu Florin-Cristian – Terapeut in terapii complementare – specializare Fito-Nutritie-Genetica
- www.longeviva.com