Cele mai frecvente întrebări ale părinților de copii cu autism:
1. Când începem să vedem semnele autismului?
Semnele autismului apar de obicei în timpul copilăriei timpurii. Vârsta medie la care se oferă un diagnostic este de 3 ani, însă la unii copiii poate fi depistată mai devreme.
2. Care sunt semnele de avertizare ale tulburării spectrului autist?
-
- nu vorbește sau a întârziat vorbirea
- efectuează mișcări repetitive (balansarea, rotirea, fluturarea mâinilor)
- contact vizual redus sau deloc
- lipsa jocului spontan
- lipsa de interes pentru relațiile de la egal la egal
- sensibilitățile senzoriale la: lumină, sunet sau atingere
- fixarea persistentă pe obiecte sau părți ale obiectelor (precum roțile de la o jucărie)
3. Ce înseamnă/ ce se întâmplă dacă copilul meu prezintă unele dintre aceste simptome?
Simptomele tulburării variază atât de mult încât un copil care are aceste semne, nu înseamnă neapărat că are autism. În acest caz, putem vorbi inclusiv de întârzieri în dezvoltare. Pentru un diagnostic corect se recomandă cererea unei opinii avizate, a unui specialist.
4. Cum este diagnosticat autismul?
Din păcate, nu există teste de sânge sau alte teste medicale care pot diagnostica instant autismul. Specialiștii vor aplica diverse instrumente de diagnosticare, dar și alte investigații medicale pentru a confirma diagnosticul, dar si pentru a exclude alte afecțiuni cu simptome similare.
5. Este important un diagnostic precoce?
Da! Cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât terapia va fi începută mai repede. Acest lucru poate avea un impact uriaș asupra comportamentului, funcționării și bunăstării copilului. Este important de știut că fără intervenție timpurie, simptomele se pot agrava.
6. Ce cauzează autismul?
Cauza nu este cunoscuta exact încă, tulburarea fiind foarte complexă, iar simptomele fiind diferite de la persoană la persoană. O posibilă cauza a autismului este genetică, dar încă nu s-a identificat nici o genă care să cauzeze autismul. Cu toate astea, sunt studii care arată că în cazul unei familii care are un copil cu autism, riscul diagnosticării și celui de-al doilea copil este de 100 de ori mai mare decât rata apariției autismului la restul populației.
7. Vaccinurile provoacă autismul?
Pentru multe familii, diagnosticul de autism corespunde cu momentul vaccinării copilului lor. Oamenii de știință au efectuat cercetări ample în ultimii 20 de ani, iar cercetarea este clară: vaccinurile nu cauzează autism.
8. Exista un remediu pentru autism?
Trebuie știut că, autismul este tratabil, dar nu vindecabil. Persoanele cu autism nu depășesc autismul, dar diagnosticarea timpurie și intervențiile corespunzătoare duc la rezultate semnificativ îmbunătățite.
Dacă copilul tău prezinta mai multe simptome enumerate mai sus, oferă-i șansa unui consult specializat. Fii alături de el!
Asociația Surâsul Albastru este un centru de terapie cu o experiență de 7 ani, 36 000 de ore de terapie și 300 de copiii beneficiari. Terapeuții sunt specializați în domenii precum psihologie, psiho-pedagogie și logopedie, cu o experiență vastă. Specialiștii din cadrul familiei Surâsul Albastru oferă fiecărui copil căldura, răbdarea și iubirea de care aceștia au nevoie. Te așteptăm cu multe sfaturi și soluții!
Contact:
Telefon: 0748 521 773
Email: surasulalbastru@gmail.com
Facebook: Surasul Albastru