În acest articol vom viza următoarele aspecte:
- Formularul 230:
– Ce este;
– Cine poate completa;
– Cine NU poate completa;
– Cum se completează;
– Care sunt avantajele pentru persoanele care redirecționează;
– Care sunt pașii pentru completare;
– Notă privind confidențialitatea datelor personale; - Declarația 177:– Ce este;
– Cine poate completa;
– Care sunt avantajele pentru compania care redirecționează;
– Care sunt pașii pentru redirecționarea impozitului (aferent anului 2023) prin declarația 177; - Contractul de sponsorizare;
– Ce este; - Conturi și subconturi;
- IMPORTANT PENTRU PĂRINȚII CE AU COPII ÎN TERAPIE;
1. Formularul 230
Ce este?
Formularul 230 este cererea privind desținatia sumei reprezentând 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii. Practic, banii ăia nu vor mai fi păstrați de stat ci redirecționați către destinația specificată în formular.
Cine poate completa formularul 230?
– persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, venituri din salarii / asimilate salariilor;
– pensionari cu o pensie de minim 2.000 lei lunar net;
– persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, impozabile în România.
– persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, activități independente / activități agricole impuse pe bază de normă de venit, activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pentru care impozitul se reține la sursă, drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Cine NU poate completa formularul 230?
– angajați ai firmelor de construcții;
– pensionari cu pensie net sub 2000 ron/luna;
– unii angajați în domeniul IT;
– beneficiari indemnizație creștere copil;
– beneficiari indemnizații obținute în perioada pandemiei
Cum se completează?
Formularul 230 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciții acestora, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificările si completările ulterioare, înscriind corect, complet și cu bună- credință informațiile prevăzute de formular. Se completează secțiunea I, cu datele de identificare ale contribuabilului și se semnează. Opțional, se poate bifa redirecționarea pe o perioadă de 2 ani de zile.
Care sunt avantajele pentru persoanele care redirecționează?
– Formularul 230 NU reprezintă o donație sau o cheltuială, ci o redirecționare din impozitul deja plătit. Practic, o parte din banii pe care statul îi ia, îi redirecționează către o cauză, în cazul de față, către terapia copilului dvs. în cadrul Asociației Surâsul Albastru;
– Durează maximum două minute să completeze și să semneze online, făcând astfel o faptă bună;
Care sunt pașii pentru completare?
1. Se completează și se semnează ONLINE, în siguranță, formularul 230 și se trimite formularul generat pe adresa de email surasulalbastru@gmail.com; (acesta se gasește formular230.ro sau pe linkul fiecăruia dintre dvs. care are subcont). În cazul în care formularul este în format FIZIC, se completează și se aduce la unul dintre centrele unde se desfășoară terapie: Dacia sau Rosetti, sau se scanează și se trimite la adresa de email menționată mai sus.
2. Asociația Surâsul Albastru depune formularele;
3. Statul calculează 3,5% din impozitul pe salariul plătit de tine tot anul 2023 și îi virează către Asociația Surâsul Albastru pentru terapia copilului dvs.
Notă privind confidențialitatea datelor personale:
! Vă asigurăm că respectăm cu strictețe confidențialitatea datelor dvs. Atunci când completați Formularul 230 pentru a sprijini copiii noștri cu autism, fiecare informație furnizată este tratată cu cea mai mare atenție și responsabilitate.
! Confidențialitatea datelor personale ale susținătorilor noștri este una dintre prioritățile noastre fundamentale. Ne angajăm să protejăm informațiile dvs. și să le utilizăm exclusiv în scopurile stabilite conform legislației în vigoare.
2. Declarația 177
Ce este?
Declarația 177 este un formular fiscal, denumit „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”. Acest formular este utilizat pentru a solicita redirecționarea a 20% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor către entități nonprofit sau alte entități eligibile.
Cine poate completa declarația 177?
Plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, prin Declarația 177, sume reprezentând sponsorizări către organizații non-profit în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul anterior nu a depășit plafonul pentru sponsorizare (suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit; respectiv 20% din impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor).
Care sunt avantajele pentru compania care redirecționează?
– Declarația 177 nu reprezintă o donație sau o cheltuială, ci o redirecționare din impozitul deja plătit. Suma sponsorizată este plătită către organizația non guvernamentală de către ANAF, nu de către companie;
– Indicatorul EBITDA nu este impactat, pentru că Declarația 177 se depune după încheierea exercițiului fiscal;
– Suma disponibilă pentru sponsorizare este calculată exact prin declarația pe venit/profit, și nu doar estimată.
Care sunt pașii pentru redirecționarea impozitului (aferent anului 2023) prin declarația 177;
Puteți opta pentru redirecționare în situația în care cheltuiala cu sponsorizarea în anul 2023 nu a depășit plafonul;
– Completați contractul de sponsorizare aferent Declarației 177;
– Completați Declarația 177 (D177 – „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”; acesta se regăsește pe portalul ANAF);
– Compania se ocupă de depunerea Declarației și a Contractului la autoritățile competente, pentru demersurile ulterioare;
3. Contractul de sponsorizare
Conform legislației din România, un contract de sponsorizare este un acord scris între o entitate care furnizează resurse financiare, materiale sau alte beneficii (sponsor) și o organizație, eveniment sau proiect (beneficiar) care primește aceste resurse în schimbul promovării, recunoștinței sau altor avantaje stabilite în contract.
4. Conturi și subconturi
Pentru a nu se mai crea confuzie, amintim că sunt 3 situații pentru Formularul 230 și anume:
- Formular 230 cu subconturile deschise în cadrul Asociației Surâsul Albastru și alocate părinților: acestea diferă de la o persoană la alta;
- Formular 230 ce are contul principal al Asociației Surâsul Albastru: RO31BRDE240SV04984172400;
- Formular 230 ce are contul Casei Albastre (proiectul de suflet al Asociației Surâsul Albastru): RO47BRDE240SV47442692400;
IMPORTANT: NU pot exista mai mult de 1 formular cu datele aceleiași persoane! Adică, se completează doar pentru un subcont SAU doar pentru contul principal SAU doar pentru Casa Albastră.
5. Important pentru părinții care au copii în terapie
Suntem conștienți că fiecare pas în sprijinirea copilului vostru este esențial, iar terapia joacă un rol crucial în dezvoltarea lor. Pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciilor noastre, vă invităm să vă implicați și mai mult în acest demers prin strângerea formularelor 230 și/sau a declarațiilor 177.
Vă asigurăm că acest efort suplimentar nu va presupune nicio cheltuială din partea voastră sau a contribuabilului. Este cea mai ușoară și eficientă metodă de a aduna fonduri pentru terapia indispensabilă a copilului vostru. Trebuie doar să îi convingeți pe cei din jur că Asociația Surâsul Albastru, îndrumătorul copiilor cu autism, a obținut și obține rezultate remarcabile.
Atunci când abordați pe cineva pentru a completa formularele, amintiți-le de rezultatele palpabile pe care le-ați observat la copilul vostru în cadrul Asociației. Vorbiți-le despre progresele pe care le-a înregistrat, despre cum terapia l-a ajutat ți îl ajută, despre unde ar putea să ajungă dacă va continua să facă terapie. Concentrați-vă asupra realizărilor și nu a nevoilor, subliniind că doar prin terapie copiii învață să depășească obstacolele și să dobândească abilitățile necesare pentru o viață independentă și fericită.
Cu sprijinul vostru și al comunității, vom putea continua să oferim terapie de calitate și să contribuim la evoluția pozitivă a copiilor noștri. Vă mulțumim pentru implicare și susținere continuă în călătoria către un viitor mai strălucitor pentru copiii noștri!
Pentru orice detalii/nelămuriri nu ezitați să ne contactați, să întrebați pe grupul de WhatsApp sau chiar în privat, un membru al Asociației Surâsul Albastru.
- Surse:
infotva.manager.ro/articole/formulare-si-declaratii/tot-ce-trebuie-sa-stiti-in-2019-despre-formularul-230-16337.html
formular230.ro/intrebari-frecvente/
sponsorizez.ro/ghidul-fiscal-formular-177/