Întoarcerea la școală pentru copiii cu autism poate fi o provocare pentru părinți, sau putem să o transformăm într-o experiență frumoasă și plăcută pentru întreaga familie. Cum îi ajutăm să facă față acestei noi provocări? Iată 8 sfaturi pentru părinții copiilor cu autism la începutul școlii.
Odată cu răcoarea dimineților de început de septembrie, apar neprevăzute grijile și întrebările în gândul și inima părinților copiilor ce urmează să se întoarcă la școală după un an plin de provocări.
Dacă părinții copiilor tipici se întreabă cel mai adesea cum micuțul lor va face față tranziției, cum se va descurca fără ei sau ce provocări va mai aduce anul acesta în ceea ce privește situația pandemică, aceste întrebări capătă proporții mult mai însemnate în cazul părinților copiilor cu nevoi speciale. Nu numai că aceștia trebuie să aibă o grijă deosebită pentru a facilita trecerea la o nouă etapă și producerea schimbării în rutina zilnică, ci se vor lovi de întrebări precum: Ce voi face dacă copilul meu va trebui să se întoarcă acasă? Cum îl pot motiva pe copilul meu să respecte regulile privind igiena în clasă? Ce pot face pentru a diminua sentimentul de anxietate al copilul meu?
Bineînțeles că răspunsul la unele dintre aceste întrebări va trebui să îl găsească împreună cu echipa de terapeuți a copilului și cu cadrul didactic. Întoarcerea la școală pentru copiii cu autism este un pas important și este bine sa acordăm o atenție deosebită acestei etape din viața copilului. Este întotdeauna important ca astfel de probleme să fie discutate și avute în vedere înainte ca o problemă să ia naștere. Totuși, există 8 sfaturi pentru părinții copii cu autism la începutul școlii, sfaturi importante pe care terapeuți și părinți ai copiilor cu autism le-au oferit referitor la întoarcerea la școală:
- Vorbește cu copilul tău despre școală din timp și familiarizează-l cu mediul. Povestește despre ce fac copii la școală dacă acesta este în primul an la școală. Dacă se poate, faceți jocuri și activități pe tema aceasta. Introdu în vocabularul zilnic cuvinte precum: școală, învățătoare, clasă, colegi, ghiozdan și altele asemenea. Nu uita să vorbești și despre regulile clasei și, mai ales, regulile referitoare la igienă. Discută cu terapeutul metode facile de a face aceasta fără a transmite sentimentul de teamă.
- Fă din mersul la cumpărături pentru rechizite un eveniment fericit și important! Dacă copilului tău îi place să te însoțească la cumpărături, mergeți împreună și, dacă poți, încearcă să îi cumperi rechizite senzoriale sau un mic cadou care să-l bucure. Asigură-te că hainele sau încălțămintea nouă nu sunt inconfortabile.
- Creează o rutină de dimineață nouă sau adapteaz-o pe cea actuală la programul de școală. Poți începe prin a-l trezi cu câteva minute mai devreme în fiecare dimineață pentru ca acesta să se obișnuiască cu noul program. De asemenea, poți folosi cartonașe cu etapele zilei pentru a-l ajuta să înțeleagă schimbările ce se vor produce în rutina zilnică de acum încolo.
- Arată-i copilului tău școala și fă-i cunoștință cu învățătoarea. Dacă este posibil, fă un tur al școlii și clasei împreună cu copilul înainte de prima zi de școală. Pentru copiii cu autism, spațiile noi și persoanele noi pot reprezenta o sursă de anxietate foarte mare. De aceea, este important ca aceștia să cunoască treptat mediul școlar. Dacă nu este posibil, încercați să realizați întoarcerea la școală treptat. Însoțiți copilul la școală în primele zile și petreceți mai mult timp cu el în prima zi, apoi mai puțin în a doua și, treptat, odată ce copilul se va obișnui cu mediul școlar, încercați să faceți ca acest timp petrecut împreună să fie cât mai scurt.
- Fă echipă cu cadrele didactice și personalul din școală. Ceea ce înseamnă că trebuie să fii deschis și să discuți cu învățătoarea și cadrele didactice despre copilul tău și chiar cu ceilalți membri ai personalului. Dacă ajută, poți chiar scrie pe o foaie caracteristicile copilului tău, ce îi place, ce nu îi place, ce îi poate provoca anxietate etc. Dacă cadrul didactic este receptiv, acesta poate fi un pas foarte important. Adesea copii cu autism rămân în umbră. Cadrul didactic nu se poate apropia de ei, iar relația se stabilește doar prin intermediul însoțitorului, profesorului de sprijin sau părintelui. Pentru a susține și a ajuta copilul să se adapteze cât mai bine, ar putea fi de ajutor ca învățătoarea să creeze o relație cu copilul, să îl cunoască și să poată interacționa direct.
- Ceea ce faci acasă are un impact deosebit asupra motivației copilului la școală. Este important să îl familiarizezi de acasă cu o nouă rutină și noi reguli, dar nu uita că un copil stresat nu va putea face față atât de ușor. Asigură-l pe copilul tău că noile reguli și nimic din ce se întâmplă la școală nu poate și nu ar trebui să îi facă rău. Vorbește despre ce ar putea să îi placă la școală și găsește lucruri care ar putea să îl entuziasmeze în legătură cu asta.
- Fă-ți un plan B. Pregătește-te din timp pentru situația în care copilul ar trebui să se întoarcă acasă pentru școala online. Pregătește un spațiu similar cu cel de la școală sau măcar o măsuță și un scăunel care să semene cu banca de la școală. Realizează activități și jocuri acolo în timpul liber.
- Relaxează-te. Oricât de greu poate părea, dacă ești pregătit din timp, și familia, dar și copilul, va putea face față acestei noi etape. Copii resimt frica și stresul părinților indiferent dacă vorbim despre copii tipici sau copii cu nevoi speciale. Așadar, este cu atât mai important să menții o atitudine pozitivă și o atmosferă plăcută în familie.
După cum puteți observa, acestea sunt sfaturi generale care pot fi preluate și de părinții copiilor tipici, însă odată citite și luate-aminte, realizăm că nimic nu este imposibil și că, de cele mai multe ori, putem depăși chiar și cele mai dificile și provocatoare etape din viața noastră cu dorința de a face un lucru bun și curaj. Așadar, curaj și mult succes în noul an școlar!
Note bibliografice:
- Back to School: 17 Tips to Help Autistic Kids | Autism Speaks (https://www.autismspeaks.org/blog/back-school-17-tips-help-autistic-kids-autism-speaks);
- Preparing Your Child with Autism for School After the Pandemic (https://www.verywellhealth.com/help-your-child-with-autism-return-to-school-after-covid-19-pandemic-5194138);
- Preparing to go back to school. Tips for getting your child ready to head back to school (https://www.marcus.org/autism-resources/autism-tips-and-resources/preparing-to-go-back-to-school).